Evenimente cu emotii

Evenimente cu emotii
Pe dreapta si stanga gasesti de TOATE de la Multi si Diferiti, iar in mijloc IZIUMINCA mea modelata modest din PLASTILINA zilei cu experiente si experimente din tarile in care ma invart ca sa Te inspir si nu sa Te impresionez:

luni, 10 noiembrie 2014

Interventie chirurgicala la un spital de stat si la unul privat fara sa dam un ban

Noiembrie a insemnat pentru familia mea 2 interventii chirurgicale. Doua recomandari de catre specialisti dezinteresati sa aiba ceva din asta. Specialisti care doar isi propun sa isi faca meseria de doctor in ajutorul omului care sufera sau ar putea suferi mai grav intr-o buna zi, iar prin interventia lor de sfatuitor si meserias-ingeras aratand evidente benefice le-ar facilita viata oamenilor din jur si ar elimina suferinta lor. Spitalele au la dispozitie suportul omului simplu, de aceea omul aici este foarte respectat. Institutiile medicale au experienta, resurse si capacitate de a cerceta, progresa in domeniu si ajuta pe bune de aceea omul respecta sistemul. Totul in jur pentru om, inclusiv in medicina: organizat, explicat, documentat tot electronic, centralizat cu transmitere de date de la spital la clinica si medic de familie. Doi oameni s-au dat cam usor intr-o tara straina pe mana bisturiului. Planificat. Fara griji. Un pic emotii. Totusi cu incredere admirand sistemul acestei tari. Apropos, tara limba careia a fost asimilata aici de la zero si inca nu putem declara ca parintii o vorbesc bine. Cu toate acestea sistemul nu ne-a exclus, ba ne-a inclus si ne trateaza ca de-ai lor chiar daca pe alocuri vocabularul nostru este ca unul de copil. Doua spitale diferite: unul de stat, altul privat. Nu am platit nimic, inafara de parcare. 3 zile de spitalizare intr-un caz si 4 zile in alt caz. In ambele cazuri - nici un ban platit nimanui inafara sau inauntru, dinainte sau dupa. Nimic. Totul doar pentru ca suntem platitori ca toti cetatenii acestei tari a pachetului obligatoriu de impozite sociale. La negru, la plic asa ceva nu exista sau mai bine zis nu am auzit. Am ajuns sa fiu o mare apreciatoare a acestei politici de impartire a profitului cu statul pentru ca pe pielea mea simt ce dau din salariu vad vizibil ca mi se intoarce: drumuri bune, trasport public la ora fara intraziere, sistem medical util si uman, consultatii civice, etc. Dar sa revenim la spitalele unde doi straini s-au dat pe mana medicilor. Ambele spitale (in imagine) sunt impecabil de organizate, social, tehnic si gospodareste dotate si totul pentru oameni simpli, toti la un loc fie fermierul din Mikulov sau presedintele din Malostranska. Un tratament egal fara divizare dupa gen, sex, banarit si nepotism, natie, limba, simpatie fizica si ochi cocheti. In ambele cazuri pacientii au avut parte de mancare si grija as zice chiar ca la hotel, iar cel mai important de o curatenie si structura organizationala interna de nereprosat.
Pista rotunda din imagine de pe bloc ce se vede de la jumatatea cladirii este locul pentru elecopterele spitalului republican de urgenta care aduc si duc pacientii. Ca in filme. Foarte efectiv lucreaza sistemul medical in aceasta a doua mea patrie ce e doar la cateva tari distanta de noi. La fel a fost socialista candva. Tara asta a putut si poate face diferenta. De ce noi nu am putea? Pentru asta trebuie sa fim intai de toate martorii condamnarilor in masa a coruptilor care de 25 de ani se tin in scaune si in sistem. Ieri parintii lor, azi fiii. Ieri nasii, azi finii si tot asa. Nu cred ca nu avem parghii legale sa-i bagam la rece si sa inceapa sa infloreasca totul in jur si sa profite din asta nu cei de sus care sunt in slujba noastra ci toti noi - oamenii simpli si ordinari, onesti si muncitori, integri si iubitori de tara care prin votul nostru i-am angajat sa ne faca conditii de trai si tratament bune. Cat despre pacientii din luna noiembrie din familia mea - sunt sanatosi, zburda, muncesc si se bucura de viata si tratament bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu: