Ascultarea activa este o tehnica de comunicare. Multi angajatori testeaza potentialii angajati in asa mod ca sa vada daca persoana are capacitati de a asculta activ. Testul se petrece uneori intr-un mod cu totul neobservabil, alteori persoana intelege ca e test abia dupa ce i se da sarcina sa sumarizeze despre prezentarea si strategiile firmei la care a venit sa se angajeze potrivit descrierii anterioare a angajatorului. Daca parafrazezi si spui cu propriile cuvinte ideile exacte pe care le-ai auzit succesul pe jumatate este garantat. Ascultarea activa e buna nu doar in cazuri de angajare. Ascultarea activa e buna si in multe alte situatii din afaceri si viata privata. E bine sa-i confirmi interlocutorului mereu ce ai auzit de la el pentru o mai buna cooperare.
De ce este asa de important sa ascultam activ? Capacitatea de a asculta activ demonstreaza sinceritatea in primul rand. Nimic nu se presupune si nu sta la mijloc neinteles intre doua persoane. Probabilitatea dispare. Insusirile "mi se pare" ce roiesc in minte se topesc. Nimic nu se pune si nu se ia din sens. Incearca sa asculti activ si sa-i redai intocmai drept o confirmare omului drag din familie ceea ce a spus sau ceea ce a vrut si vei observa in scurt timp o consolidare a relatiilor voastre. Intre mama si copil se reduce neintelegerea. Intre sot si sotie va disparea conflictul. Intre generatiile diferite se vor imbunatati relatiile.
Secretul unei relatii frumoase este simplu - incearca sa nu mai astepti intruna sa vorbesti, sa spui ceva, ci doar sa vrei sa il asculti pe cel de alaturi fara sa te grabesti sa pui ale tale cinci banuti, sa spui neaparat ce crezi ca-i musai, sa intrerupi, sa te bagi, sa te expui, sa arati poze, sa te arati... Nu te axa pe tine. Nu te axa pe forme. Si pe forma expunerii. Nu atrage atentie la intonatii. Incearca sa fii obiectiv, fara ganduri "am stiut eu", "asa-i trebuie ca doar i-am spus", "nu m-a ascultat", "asa-i daca...". Iti place, nu iti place ce se spune in jur trateaza totul cu respect. Asta arata in primul rand repsectul fata de tine. Repeta-i omului cu cuvintele tale ce ai inteles si roaga-i sa-ti confirme daca e asa. Pe de alta parte, cand comunici tu, chiar daca ai ascultat activ, interlocutorul tau s-ar putea sa nu aiba aceasta capacitate. Tine minte ca ceea ce spui tu nu neaparat inseamna ca este inteles intocmai asa de celalalt. Atunci fa si tu acest truc - roaga-l pe cel de alaturi sa-ti spuna cu cuvintele lui ce a inteles din ceea ce i-ai comunicat si intareste-ti afirmatiile in caz ca omul nu te-a ascultat. Se mai intampla si asta, nu?
cu plastilina de vesti in mana si cu putin izium dulce-acriu de emotii fidele vad lumea ca si tine in 4D (incl. timpul): dimineti, nopti, soare, ploaie, orase, sate, bogatie, saracie, lucru, odihna, zambete, lacrimi, aparate electronice, note de plata, cafea, pizza, computere, pagini web si terabyte-uri de stiri. in acest carusel bizar dar necesar modelez si eu povestile mele sa fiu alaturi de tine "complice" la Marea Migrare a Omenirii pe Net (MMON). Plastilina mea e calda, gata de Iziumince...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariu: