Esti in cautare de servici, dar piata muncii este pasiva sau locul pe care ti-l doresti este deja ocupat pentru ca profilul tau nu este intocmai potrivit cerintelor? Esti inca tanar sa te pensionezi sau esti prea calificat sau experimentat pentru un nivel de incepator? Esti satul de lucru pe care-l faci acum si esti gata sa-l lasi dar nu ai unde pleca? Atunci este cazul sa incepi sa te gandesti la o a doua etapa a carierii tale. Solutia e simpla: sa incepi sa activezi, fara frica, intr-un nou domeniu ce ti-ar schimba total modul de viata. Te asigur ca ai sa ajungi sa simti ca e mult mai interesant. Sa n-ti fie frica de schimbari. Chiar daca varsta deja cere o stabilitate, sa stii ca nu si in cazul domeniilor de activitate. Orice varsta iti permite sa inveti, sa-ti gasesti activitatea preferata si sa excelezi in asta, mai ales in conditiile economiei de piata de azi, cand totul in jur fluctueaza si zilnic se produc schimbari. Pe de o parte ai spune, nu, nu, nu risc, eu pe cealalata parte iti spun - nu e vorba de risc, e vorba de tu si viata ta trecatoare pe care e bine sa ti-o folosesti pentru a face lucruri ce iti plac si care pot aduce bani. Sa stii ca odata cu schimbarile incerte ale economiei de piata, pot veni si mari oportunitati, mai multe chiar decat iti poti tu imagina.
Iata cateva idei pentru a obtine ceva curaj de a schimba ocupatia curenta care te-a plictisit sau iti da probleme de sanatate, sau iti ia mult timp si nu te remunereaza potrivit, etc. Cum sa cautati, unde sa cautati si ce sa cautati sunt doar cateva intrebari la care voi raspunde, restul de ce si in particular ce anume va ramane tema individuala pe acasa a fiecaruia. Inainte de a face un pas serios spre schimabre, ia o foaie de caiet si scrie in ea o lista cu ce fel de ocupatii ti-ar placea sa te vezi in viitor, ce meserii te inspira, ce visuri ai avut in copilarie si le vrei realizate acum, dar nu ai reusit sa faci mai nimic in privinta asta datorita tendintei societatii de atunci si nu a viziunilor tale. Aceasta lista trebuie sa fie una deschisa. Aceasta lista se va intocmi pe parcurs a cateva zile, luni. Adauga idei pe parcurs. Poti scoate din idei intre timp daca, recitind mai tarziu lista, vezi ca ai scris acea idee doar pentru ca vecina ta se ocupa de asta. Deci, inca o data: fii sincer, nu te grabi, fa o expertiza serioasa in cap a ceea ce vrei cu adevarat, si nu doar a ceea ce poti. Fii totodata realist, dar visator. Printre activitati pot fi enumerate si hobby-urile din trecut, ideile de afaceri trasnite odata prin cap, ocupatii de specialitate sau vise din copilarie. Aceasta lista poate include orice vis pe care l-ai avut vreodata. Trebuie sa fii foarte sincer cu tine. Urmatorul pas, dupa ce s-a copt lista, este s-o restrangi la ce te intereseaza pe moment cel mai tare, ceea ce poti realiza concret in aceasta privinta si ce doresti sa inveti mai mult despre aceasta idee/ocupatie/vis. Acum despre implementare - un mod sigur de a incepe ceva este sa incerci dupa o definire clara sa iesi cu aceasta idee in strada, insa nu asa simplu cum te-ai fi dus la magazin, ci cu initiativa de a face ceva in domeniul ales: incerca voluntariat, inscriete la un curs de instruire, participa la un eveniment autentic, ia parte la un targ din domeniu, intalnestete cu oamenii care activeaza deja in acest domeniu, discuta pe forumuri, lectureaza reviste de specialitate daca sunt, etc. Trecerea cu succes la cea de-a doua meseria in cariera dta depinde de asiduitatea cu care vei cerceta domeniul, progresul din domeniu si oamenii acestuia, precum si de pregatirea de care dai dovada cu scopul de a demonstra ca esti sigur de potrivirea ta domeniului dorit.
Foloseste la maximum avantajele pe care le ai si le-ai obinut pe parcursul anilor de experienta anterioara. Poate deja nu mai ai asa de multe responsabilitati de familie pe care le-ai avut cand ai creat la inceput o familie de exemplu. Un copil mai in varsta acum te poate ajuta, caci e mai la curent cu noile gadget-uri sau informatii. Piata se schimba si odata cu aceste schimbari se schimba si meseriile, chiar si pozitiile. Urmareste in presa ce noi pozitii sunt create pe piata, de exemplu, sau pentru care meserie cererea este in crestere, ce firme noi/proiecte noi apar si care sunt tendintele, temele de preocupare ale invetitorilor/donatorilor. Multi angajatori au declarat ca in cadrul organizatiei lor au aparut in ultimul timp foarte multe domenii despre care acum doi, cinci, zece ani nici nu se auzeau, nu existau, de exemplu: stocarea si gestinoarea datelor, securitatea informationala, mass-media sociala, promovarea diversitatii in interiorul organizatiei, bio dezvoltare, relatii globale, relatiile teritorial-europene, gestionarea informatiei online, colectare de feedback, emularea procesului informational, printarea holografica pe ciramica, amenajarea florala a panzei, fitness zen, traducere din chineza, terapie ocupationala, homeopatie, analiza psihologiei comportamentale, scrierea tehnica, coordonare web, instruire-formatare, producator reality show etc, etc, etc. De aceea, este foarte important sa fim la curent cu aceste noi tendinte din perspectiva adaptarii individuale la aceste schimbari si castigarea unei meserii pe baza acestor noi schimbari survenite si a viselor noastre din trecut. Angajatorii, atentie, deschid noi locuri de munca si dau bani buni pentru ocupatiile ce aduc profit sau dezvolta invovarea. Poate ocupatia ta de vis se incadreaza perfect in domeniile acum noi create? Poate tangential te potrivesti cu ceea ce se cere acum pe piata si atunci poti liber incepe o noua experienta inainte de a te lansa independent in cariera ta, de exemplu, cu o afacere proprie...
Nu e usor, stiu. Dar nu e nici greu. Mai greu e cand te chinui si nu actionezi. Trecerea la o alta cariera in timpul incertitudinii econimice este de fapt o practica foarte comuna decat pare a fi. Un cercetator contemporan spunea ca in aceste timpuri grele multi oameni isi pierd locurile de munca din cauza regresului economic, iar locurile de munca sau ocupatiile pe care le gasesc in aceste timpuri grele tind sa fie accesibile deoarece sunt sigure. Succes si scrie daca iti reuseste!
cu plastilina de vesti in mana si cu putin izium dulce-acriu de emotii fidele vad lumea ca si tine in 4D (incl. timpul): dimineti, nopti, soare, ploaie, orase, sate, bogatie, saracie, lucru, odihna, zambete, lacrimi, aparate electronice, note de plata, cafea, pizza, computere, pagini web si terabyte-uri de stiri. in acest carusel bizar dar necesar modelez si eu povestile mele sa fiu alaturi de tine "complice" la Marea Migrare a Omenirii pe Net (MMON). Plastilina mea e calda, gata de Iziumince...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariu: