E prea scurta viata sa intorc spatele tuturor celor care m-au jignit si e prea scurta viata sa NU intorc spatele tuturor celor care m-au jignit. Cum e mai bine atunci? Crestineste este iarta si uita. Puterea acestei iertari si uitari ramane una individuala. Tare insa as vrea ca altele dati de conflicte, certuri sa nu mai apara. Ce poveste draguta! Uneori sunt conflicte minore la care nu atragi atentie, dar si ele te dezaxeaza emotional. Alterori fara sa prognozezi macar, izbucneste un incediu de stari confuze si impas vibrant fara de care o noapte nu poate fi linistita. Acest conflict din urma sau te blocheaza, sau te dezlantuie total.
Ma gandesc ca un conflict este inevitabil. Oricat de pozitiv n-ai fi, sau oricat nu te vei stradui, daca cuiva i s-a pus pata pe tine, sa stii ca va iesi odata si odata la suprafata tenul acestei pete. Conflictul nu se asociaza cu adversarul. Or, lucrurile neplacute si oamenii nepotriviti se recomanda a fi evitati si slava Domnului ca avem aceasta alegre. Conflictul cel mai dureros e cel legat de omul la care tii, cu care interactionez de voie-de nevoie zilnic. Ce pot face?
Am observat ca daca stii de ce se poate isca un conflict, este mai usor sa-l eviti. Daca esti o persoana caruia iti plac confruntarile nu e rau, dar e bine sa stii totusi limitele. In ambele cazuri - eviti sau te confrunti - te ajuta mult sa stii ca sunt 3 faze interdependente care aduc la deraparea comunicarii civilizate dintre doi sau mai multi oameni: diferenta de valori ce vine din formarea culturii generale, dezaprobarea care apare in urma diferentei de valori si dezordinea emotionala ce apare in urma dezaprobarii sau respingerii unor idei sau fapte in baza acelei diferente de valori. Iata de ce stiind aceasta simpla paradigma ma ajuta sa fiu mai linistita cu mine insami fata de unele lucruri/oameni. Consider ca un inceput de evitare a conflictului e sa-mi bag bine in cap aceste faze si sa stiu sa comunic cu omul ramanand DOAR la prima faza, adica stiind ca suntem diferiti din toate punctele de vedere, chiar si daca, bunaoara, am mers la aceeas scoala sau am citit aceeas carte. Cand raman la prima faza atunci asta ma ajuta sa ma concentrez la 5 pasi foarte importanti pentru a evita un conflict: il/o ascult ce vrea sa spuna; ii comunic pozitiv dar hotarat "vreau"-urile mele; tolerez ce spune, chiar daca nu sunt de acord incerc sa-i imbrac papucii si sa inteleg de ce spune asta; ma focusez strict pe continut si relatie, fara sa apelez la vreo artilerie; si ultimul aspect - in gand imi spun doar lucruri pozitive gen "las'ca se rezolva", "ne intelegem noi ca ambii/ambele suntem inteligenti/inteligente", etc. Aplica si tu aceasta modesta metoda si scrie-mi feedback, poate tu stii/ajungi si alte faze ajutatoare sau distrugatoare pe care am incerca sa le dezbatem impreuna. Oricat de bine nu am cunoaste teoretic multe lucruri, reality show-ul zilnic e plin de surprize si ca un ultim pas, daca totusi simt ca cearta-i gata rumenita, este sa aman discutia pentru alta data, poate chiar intorcand brusc spatele, dar cu un gest respectuos.
cu plastilina de vesti in mana si cu putin izium dulce-acriu de emotii fidele vad lumea ca si tine in 4D (incl. timpul): dimineti, nopti, soare, ploaie, orase, sate, bogatie, saracie, lucru, odihna, zambete, lacrimi, aparate electronice, note de plata, cafea, pizza, computere, pagini web si terabyte-uri de stiri. in acest carusel bizar dar necesar modelez si eu povestile mele sa fiu alaturi de tine "complice" la Marea Migrare a Omenirii pe Net (MMON). Plastilina mea e calda, gata de Iziumince...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariu: