Evenimente cu emotii

Evenimente cu emotii
Pe dreapta si stanga gasesti de TOATE de la Multi si Diferiti, iar in mijloc IZIUMINCA mea modelata modest din PLASTILINA zilei cu experiente si experimente din tarile in care ma invart ca sa Te inspir si nu sa Te impresionez:

marți, 25 septembrie 2012

Ce mananc cu mana fara sa par dintr-o parte barbar?

Cred ca ai auzt de multe ori ca puiul se mananca cu mana? Gresit. Bine, bine, poate acasa sau in fast-food-uri e ok, insa in restaurante situatia confortabila de-acasa poate deveni jenanta. Macar o data in viata toti ne pomenim sa simtim nevoia de a sti si a fi siguri cum procedam. E clar ca un hot-dog sau o tartina la o receptie se iau cu mana, dar ATENTIE daca mai punem o felie de rosie sau ardei in farfurie atunci eticheta cere sa apleam la furculita. In ambele cazuri este important sa nu uitam de servetel. Specialistii spun ca puiul se mananca in general cu tacamul, insa in situatii grabite, sau atunci cand pe masa se aduce o farfurie cu apa, asa numita "finger bowl" si lamaie alaturi de un mic prosop, sau doar prosop umed, atunci se permite sa ne napustim cu manutele goale peste bucata noastra de pui. Pizza, bunaoara, are nevoie de ghionturi cu furculita si cutitul. In cazul unei gustarele, unde pizza e feliata in bucati mai mici, mainile noastre direct spre gura se vor simti ok.

Despre legume si fructe, se recomanda cele mici sa mearga din maini direct in gurita, iar cele mai mari sa fie taiate. Bobitele, murele, capsunele, fireste, nu cer tacamul drep instrument ajutator, insa pepenele galben sau rosu, banana, au nevoie sa fie taiate si luate nu cu mana goala. Un mar, o para va fi luata cu mana alaturi de un servetel, preferabil la sfarsitul mesei sau la o pauza de respiro la aer liber. Fructele de mare se taie cu cutitul si furculita, iar extragerea carnitei din creveta, bunaora, se va face cu furculita. Exceptii exista, iata de exemplu in cazul racilor, cand carapacea trebuie desfacuta cu mana. Si totusi daca mananaci in public si nu stii cum anume sa te comporti cu un anumit fel de mancare recomandarea cea mai potrivita este sa te uiti la cel de langa tine cu speranta ca poate el stie mai bine. Englezii numesc aceasta metoda - "Monkey see, monkey do".

Asadar, principiul etichetei la masa este sa te simti confortabil mancand. Abordarea corecta ar fi sa ai in fata ta, in farfurie, felii cat mai mici, fie deja aduse asa, fie le tai tu, le iei cu mana sau cu furculita ramane pe seama protocolului din jur. Sa nu te mire faptul ca mancarurile de genul sushi se iau cu mana pentru ca taierea acestui cerc umplut cu bunatati va distruge forma si gustul pe care japonezii tind sa le simta savurandu-le in armonie. Iar ca sa te inveselesc spre final vreau sa-ti spun ca in unul din restaurantele uzbece din Europa am vazut ca se mananca cu mana chiar si pilaful, carnea fripta, morcovul si usturoiul. Eticheta e eticheta, dar in casa omului faci dupa regula lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu: