Evenimente cu emotii

Evenimente cu emotii
Pe dreapta si stanga gasesti de TOATE de la Multi si Diferiti, iar in mijloc IZIUMINCA mea modelata modest din PLASTILINA zilei cu experiente si experimente din tarile in care ma invart ca sa Te inspir si nu sa Te impresionez:

miercuri, 4 mai 2011

Fat Frumos lucreaza la Microsoft, Ileana Cosanzeana preda la Sorbona, Prichindel isi face planuri de viitor

Am avut un coleg care facea teste online vreo 17 ani in urma pentru Microsoft si se semna mereu ca Fat Frumos. Atat de bine le facea, cel mai bun rezultat posibil din toti aplicantii, ca americanii au inceput sa-l caute, au facut o investigatie cine-i asta Fat Frumos, de unde-i si ce face, iar cand au dat de el negresit l-au invitat sa lucreze pentru Microsoft. Acum acest brav Fat Frumos, care a dus faima Moldovei inca atuni in America, lucreaza pentru cea mai cunoscuta companie din lume.

Am un prieten din Gura Galbena care vreo 7 ani in urma a invatat la o universitate din Boston si a dat examenul final la engleza mai bine decat toti americanii din universitate. Scorul era cotat ca cel mai bun din istoria universitatii. Nu era limba lui materna, dar el a excelat mai bine decat un nativ. Acum acest super-prieten lucreaza pentru o companie japoneza.

Despre Fat Frumosii calificati de-afara si banii lor

Lista poate continua pentru ca avem moldoveni peste hotare foarte talentati care inca nu si-au schimbat pasaportul albastru (predau la universitati europene, sunt manageri la companii IT, promovati ofiteri in institutiile publice, directori de firme) si, nu stiu de ce, sunt apreciati intotdeauna de altii, nu si de ai nostri. Moldovenii stabiliti peste hotare, clasati in programe privind specialisti inalt calificati, isi fac meseria constiincios, duc faima Moldovei de o suta de ori mai bine decat oricare ambasador platit din buzunarul cetatenilor RM si trec cu succes peste peretii aceea de care se spune ca acasa i-ar fi ajutat. (un mic apropo aici despre diplomatii nostri, acestia sau sunt soarici de birou, sau stau pe facebook si se fac de rusine cu niste afirmatii ieftine, pierzand efectiv timpul si banii poporului)

Se intampla si printre moldovenii stabiliti peste hotare sa intalnim cazuri diferite, uscaturi, etc, dar eu cunosc si vorbesc acum de multe cazuri cand moldovenii sunt foarte apreciati si s-au stabilit peste hotare nu pentru bani, nu pentru a reveni acasa cu BMW sau sa-si construiasca case cu 3 etaje ca sa nu ramana in urma de lume, ci s-au stabilit peste hotare pentru mediu, realizare profesionala, fara miros de coruptie si injosire, cu un salariu decent si cu un gust sublim de viata, pentru ca din acest salariul decent le ajunge sa traisca frumos, sa calatoreasca fara limite, sa aiba hobby-uri de la crearea unui robot pana la condus de avioane, cu cheltuieli modeste ce nu ustura pentru ca preturile corespund realitatii si la servicii, si la produse. S-au mai stabilit pentru copiii lor care merg la o scoala obisnuita de cartier unde fiecare pe langa materia scolara invata sa patineze, sa inoate in bazinul scolii, sa picteze in ulei si sa mestereasca ingerasi din ceramica.

Moldovenii inalt calificati, stabiliti peste hotare, nu sunt platiti de RM pentru ca-i fac imagine, o fac dintr-un patriotism inexplicabil, chiar daca pasaportul albastru i-a facut de multe ori sa sufere, sa planga si sa cheltuiasca multi bani pentru traduceri, notrificari, viza, etc. Moldovenii calificati stabiliti peste hotare, atunci cand au lucrat in republica, au platit constiincios impozitele din salariul lor modest de programator, jurnalist, coordonator, director, consultant. Acum ei platesc impozitele in alta tara. Din cand in cand mai trimit si bani acasa, insa banii ajunsi in circuitul RM imbogatesc anumite clanuri si nu economia RM. De aceea sunt grupuri de interese in RM ce cu siguranta doresc si contribuie sa fie cat mai multi moldoveni afara, mai ales din astia care sa trimita bani acasa. Insa moldovenii calificati nu trimit multi bani acasa, iar degraba ei n-o sa mai trimita nimic. In schimb moldovenii calificati fac imagine frumoasa Moldovei gratis. Nimeni nu stie de ei si pe nimeni nu intereseaza. Pe majoritatea din ei cu precadere ii intereseaza teritoriul natal. Cu toate acestea, moldovenii calificati stabiliti peste hotare sunt constienti ca a lupta cu morile de vant este ca si cum a pierde timpul, sanatatea si speranta.... Fat Frumos continua sa lucreze la Microsoft, Ileana Consanzeana continua sa dea prelegeri la Sorbona, iar Prichindel continua sa-si faca planuri de viitor.

Despre Prichindelul de-afara si planurile lui

Astazi a doua oara in viata mea am plans de bucurie (prima oara a fost cand am nascut). Lacrimi adevarate. Saream in sus. Fericirea erupea. E greu sa descriu ceea ce am simtit. Astazi printr-un concurs de stat foarte dificil, in urma unor teste din toate domeniile, intr-o limba straina, din 380 de persoane, unde concurau 15 pe un loc, cu o identitate a fiecarui copil ascunsa sub un numar, codificata, feciorul meu a fost admis nu la unul, dar tocmai la 2 licee elitare dintr-o tara europeana. Numarul ce il reprezenta a fost in primele 10 locuri de pe lista admisilor. Listele sunt afisata pe usa liceelor, unde foarte multi nativi nu se regaseau pentru ca sansa-i deobicei foarte mica. Plangeam si radeam pentru ca nu imi venea sa cred, participarea lui era doar una de incercare, desi la scoala de cartier este cel mai bun din clasa. Sefa de studii care ne-a dat actele cu rezultatele detaliate de la primul liceu il felicita neoprit si il ruga gospodaros sa nu se mai uite la rezultatele din celalat liceu si sa depuna chiar astazi actele la director. Pe de alta parte, la celalat liceu, insusi directorul saluta invingatorii care se adunau la lista afisata pe usa si le comenta rezultatele, laudandu-i si salutandu-i drept viitori gimnazisti.

Copiii de la scoala generala au dreptul, la un anumit nivel de exemplu dupa 7 ani de studii, sa depuna actele de participare la concurs doar la 2 licee/gimnazii, si atunci nu toti copiii, ci doar acei cu rezultate foarte bune care primesc cate 2 recomandari oficiale pentru a depune actele la liceu, una de la profesorul de clasa si a doua de la director. Cu alta ocazie am sa descriu mai detaliat sistemul de invatamant de aici. Insa in doua cuvinte vreau sa spun ca aici liceele (gimnaziile) de stat sunt cele mai populare si de 1000 de ori mai bune decat cele private. La private concursul este foarte mic, la cele de stat concursul este nebun. Multi copii talentati nu reusesc sa devina studenti de liceu/gimnaziu pentru ca au o concurenta sfasietoare, dar sanatoasa. Castiga cel mai bun, dupa merite, de aceea viitorul tarii este in maini sigure. Aici liceele elitare nu sunt acelea unde invata fii de ministri, politicieni sau jurnalisti. Aici liceele elitare sunt acelea unde invata cei mai buni copii din cei mai buni, apreciati dupa minte si nu dupa buzunarul tatalui. Copiii care nu au reusit la liceu, mai degraba continua la o scoala generala sau profesionala decat la un liceu privat. Inca o scurta remarca despre scoala de aici: timp de 5 ani NU am platit nimic nimanui, nici macar pentru reparatie sau mese noi, asa cum plateam pe timpuri la liceul Gheorghe Asachi pe cand studia Prichindelul sau la Mircea Eliade pe cand studiam eu. Sa nu mai deschid larg parantezele ca la Asachi doamna invatatoare chiar din clasa intai critica copiii si ii batjocorea, apreciind cu note inalte doar copii de businessmani si nepoti de directori. Aici scoala e scoala atat pentru intelepciuni de carte, cat si intelepciuni de viata. Invatatorul are treaba doar cu copiii, nu cu parintii. De ce este important sa subliniez pe scurt ce reprezinta sistemul de invatamant de aici, pentru ca este vorba de un sistem foarte bine pus la punct si necorupt.

Fiind cetatean al RM, cu pasaport albastru, Prichindelul meu a luat cateva locuri importante la olimpiadele pe oras, iar acum un lucru exceptional si pentru localnici, a fost admis in urma unei competitii dure la 2 cele mai bune licee din tara. Concursul la ei e concurs. Iar liceele sunt licee. Acum intrebarea pentru care, de fapt, am si scris postarea aceasta, - oare acest Prichindel are sanse de realizare profesionala in Republica Moldova? Cel putin eu personal cunosc 7 Prichindei din astia! Ma indoiesc ca inafara de rambursarea de credite si datorii, coruptie si nepotism, conflicte inghetate si micoza politica statul acesta post-sovietic le mai poate lasa ceva ca mostenire!

Foto: intrarea in liceu si listele afisate pe usa cu cifrele elevilor care au reusit pe prima pagina si acelor care n-au reusit pe urmatoarele pagini

4 comentarii:

Optimistul spunea...

"insa banii ajunsi in circuitul RM imbogatesc anumite clanuri si nu economia RM" - un adevar usturator.
Istoria cu Fat Frumos are o aroma de "fairy tale". Chiar e adevarata?
Felicitari pentru succesul lui Prichindel!

Un Amateur Professionnel spunea...

Istoria cu Fat Frumos e suta la suta adevarata :) cred ca Fat Frumos va zambi dulce daca va citit aceste randuri.

nici nu ne dam seama uneori ca realitatea de langa noi poate fi chiar una de fairy tale pana nu relatam despre asta, pana nu ne vedem dintr-o parte. Mie imi pare o normalitate sa excelezi in ceea ce iti place sa faci, pentru ca Fat Frumos facea asta din placere si se semna anonim, a facut multe teste, avea rabdare, muncea si nu tinea cu orice pret sa iasa la iveala, sa se vypendruiasca, sa se imbogateasca peste noapte, iar odata si odata ce-i al tau iti va apartine, chiar daca de la inceput iti pare un lucru imposibil de realizat. As vrea Moldova sa fie condusa de astfel de Fat Frumosi!

Toate istorioarele de aici sunt adevarate, dar scurte ca sa mai economisesc timpul cititorului grabit, dar sunt inca multe curioase si anonime despre care e frumos sa cunoastem mai ales in context de imbold sa actionam in viata!

Draga Optimistule, mersi tare mult de felicitari! si vreau sa te intreb - oare viata ta acum nu are gust de poveste cumva, macar dintr-un unghisor privit?

Optimistul spunea...

Sa stii ca ai dreptate. Sa-mi spus cineva cu 10 ani in urma unde-asi fi ajunge in 2011, as fi ris cu pofta, pentru ca e un "bla-bla". Iar acum traiesc o poveste a mea "personala"!

diana spunea...

Felicitari pentru reusitele Prichindelului! Si mai scrie despre cum e la ei, depsre cum ati invatat limba si despre cum vreti/nu vrei sa reveniti acasa.

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu: