Evenimente cu emotii

Evenimente cu emotii
Pe dreapta si stanga gasesti de TOATE de la Multi si Diferiti, iar in mijloc IZIUMINCA mea modelata modest din PLASTILINA zilei cu experiente si experimente din tarile in care ma invart ca sa Te inspir si nu sa Te impresionez:

vineri, 13 mai 2011

Creativi, idioti sau prosta tak?

Vara trecuta am mancat delicii si am baut vin spumant la o masa ce a fost agatata de o macara la 40 metri inaltime de pamant. Era un restaurant original pe malul marii de langa Roma. In mijloc chelnerul si bucatarul, echipati si asigurati bine, se miscau ca intr-un show sa ne deserveasca (clientii, si noi bine stransi cu centuri de asigurare de scaunele montate la masa). Senzatia era coplesitoare, insa sa zic acum ca m-as fi urcat sus pentru o cina si a doua oara nu pot. A, important, toata placerea asta a fost gratis pentru ca se facea o actiune promo la cateva produse italiene. (incerc sa caut mai tarziu in arhivele mele vreo poza caci am cu siguranta cateva)

Uite ca in SUA lumea a venit cu o idee si mai originala. Sase feluri de mancare la o singura cina sunt deservite intre statiile de tren in transportul subteran, adica in metrou, de catre un grup de chelneri super bine organizati. Doispreze norocosi au stat pe scaunele din metrou si au mancat exact ca intr-un restaurant de lux. Autoritatile de la metrou am inteles ca nu prea au ramas multumiti de astfel de clienti in shortzuri ambulanti cu tacamuri si mancare, insa nu au putut nimic sa le zica si nici nu s-a dat vreo amenda. Vezi si cum a fost organizata aceasta placere in filmuletul de mai jos, dar nu inainte sa-mi termin gandul.

In tara in care locuiesc a manca in transportul public este strict interzis. Lumea respecta si se respecta. Se mai intampla ca intra unul cu o bucata de pizza ascunsa ca sa nu vada soferul, insa nu stiu cum e monitorizat interiorul masinii ca indata se aude vocea soferului care politicos roaga pasagerul sa paraseasca cabina. Totul se soldeaza pasnic, fara replici si priviri urate.

Imi plac ideile trasnite si originale. In acelas timp imi place si ratiunea sanatoasa cu puterea de a crea, produce valori. Mi-ar placea acasa (in tara) sa se ia mereu ca exemplu de implementare DOAR ideile chibzuite si corespunzatoare situatiei, doar acele idei intalnite in strainatate ce genereaza progres in societate (doar nu esti naiv sa crezi ca tot ce vezi la noi in campanii electorale, PR, afaceri, la TV e original) si nu ideile bizare, ridicole, socante ce aduc profit pe moment vreunui buzunar, vreunui "ambit", vreunui geniu rau sau prosta tak. Nu tot ce ne pare noua ca e bine afara e bun si pentru noi. Pe de alta parte, activitati cu adevarat sanatoase societatii, ce pot sa ne inspire de-afara, nu prea dam fuga sa realizam. Tot asa traditiilor bune de acasa, chiar si de pe timpurile URSS gen cercurile de tanar naturalist in scoli bunaoara, le-am dat ignorant cu piciorul, ceea ce n-au facut tarile Baltice, Cehia sau Ungaria spre exemplu. In conditiile, maaai ales, societatii vulnerabile oamenii trebuie deprinsi cu reguli/roluri bine puse pe hartie, explicate si respectate, apoi cu dezlantuiri de fantezii si socuri. Intai ratiunea sanatoasa, apoi ideile trasnite. Prosta tak nebyvaet! De altfel, riscam sa contribuim cu iscusinta la o IDIOcratie in lume.

2 comentarii:

Optimistul spunea...

O idee nastrusnica... M-a impresionat organizarea si chiar asta nu-i ajunge business-ului in Moldova.

Un Amateur Professionnel spunea...

o da - organizarea! intr-adevar, inca un cuvant cheie la care poate se merita de oprit cu mai multe exemple :)

vezi e ca un lant totul - poti face asta daca alta e pusa bine la punct si tot asa, ei da la noi amush amush se va apuca cineva sa copieze si iese de-a oaia :)

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu: