De ce? Pentru ca fiecare om cu judecata dreapta si deschis la minte ar spune ca mai stupid proiect de lege nu a vazut. Adica proiectul in sine e bun, insa abordarea si calculul cum s-a ajuns la cifra data pentru taxa de drum sunt cum nu se mai poate de inumane. Cum s-a ajuns sa fie posibil ca in mod atat de brutal, dar oficial statul acesta sa jupoaie propriul cetatean, care aflat la munca peste hotare sau stabilit cu traiul se intoarce o data in an sa-si vada rudele si pentru ca este in posesia unui mijloc de transport cu care circula zilnic in tara unde locuieste sa ajunga acasa si sa achite o taxa de drum EXAGERATA, mai ales in comparatie cu toate taxele tarilor din UE, Elvetia, Norvegia si Marea Britanie. Bine, mai frati, dar nu sunteti cazuti de pe luna, este Internet, calatoriti, cititi, vedeti ca, de fapt, abordarea temei in cauza este sa se achite taxa de drum pentru drum si nu pentru ca am eu sau n-am numar strain la automobilul meu. Platesc toti aceeas taxa, numai ca unul care este permanent in tara plateste taxa de drum anuala, iar altul care e in tranzit sau vine in vizita plateste in dependenta de perioada de tranzit sau vizita pe care o face in tara respectiva. In plus, daca nu ai bani sa platesti taxa de drum, sunt drumuri nationale alternative sau daca e vorba de aceleasi drumuri, atunci taxa de drum e una simbolica sau de mentinere cum e in cazul Romaniei sau a Slovaciei. In Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, bunaoara, daca nu utilizez autostrada nu cumpar nicio vigneta. Prima data aud sa fiu obligat sa platesc taxa de drum in dependenta de numarul de inmatriculare (acum vorbesc de persoane fizice, nu de autoturisme mari si cu scopuri de comert transnational) si cu atat mai mult ce mai taxa sa achit potrivit proiectului de lege despre care a vorbit asa printre altele ca raspuns la o intrebare a unei jurnaliste ministrul finantelor Republicii Modlova Veaceslav Negruta - 7 euro pentru 3 zile, 65 de Euro pentru 30 de zile si pentru 180 de zile - 360 de Euro (potrivit actualului proiect de lege, vezi sursa http://unimedia.info/stiri/video-guvernul-a-stabilit-pretul-vinietei-cea-mai-scumpa-va-costa-380-euro-51999.html). Prima reactie - oho, ce exagerare, gata nu mai vin acasa!!! Sau asta le e scopul la guvernanti, indiferent de culoare politica, cine ajunge in scaun isi face de cap, sau is hoti. Alta explicatie nu-mi vine pe moment. Unde este transparenta? Cerem si pe aceasta cale sa fie public facut acest proiect de lege si sa fim cu totii informati corect.
Inca o data, initiativa e buna, insa e facuta nu pentru om, iarasi e facuta ca pentru animale, e facuta ca moldoveanul urcat in varful piramidei sa se imbogateasca rapid si bandideste (motivul precum ca aceasta taxa culeasa va contribui la construirea de drumuri este unul nefondat). In tara in care locuiesc se fac drumuri si poduri si ditamai tunele culegand o taxa realistica de la cetatenit si de la cei veniti in vizita. Asadar, daca nu se va fura in Republica Moldova, este chiar real sa faci multe lucruri utile si bune pentru cetateni si cu taxele existente sau cu unele noi dar REALISTICE. Ceea ce propune acest proiect de lege in nici un caz nu este realist. In Elvetia taxa de drum pentru un an costa pana la 50 de Euro. In Austria 7 zile - 7 euro, acum scumpita anul acesta ca mai daunazi a fost 5 euro, deci a fost scumpirea dar REALISTA. In Slovacia - 5 euro pentru o saptamana. In Ungaria - aproximativ 10 euro pentru 10 zile. In Cehia 40 de euro pentru un an intreg, la fel scumpita anul trecut de la 30 de euro. In Marea Britanie - 90 de lire pentru un an. In Slovenia - 15 euro pentru o saptamana. Lista poate continua si e pacat ca specialistii ministerului in cauza de la Chisinau au primit bani din buzunarul cetatenilor simpli pentru ca macar sa nu faca un efort elementar si sa cerceteze piata europeana pe acest segment. Deci, iau bani si nu fac nimic.
Omul simplu sufera, mai ales ca este neputincios. Ce pot face eu? Ce poti face tu? In afara de comentarii pro-active si strigatoare la cer de pe Unimedia nu mai stiu ce mai pot face oamenii (astazi cea mai comentata stire si lumea se inteba la sigur ca nu s-au incurcat oficialii si au gresit in loc de Lei au spus Euro). Propun ca toti cei stabiliti in Vest sa scriem o scrisoare comuna Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului UE si sa rugam ca in negocieri cu RM privind parteneriatul estic sa ne fie sustinute interesele noastre, omului simplu, ca sa putem fara poticnire si obstacol sa ne vizitam parintii. Daca ai nostri nu ne apara, poate ne vor apara strainii. Cum sa inteleaga cel ramas acasa (mai cu seama cel din Guvern, Parlament, Justitie) ca noi fiind in Europa nu facem bani cu ciocanul, nu ne scaldam in lux, ci avem o existenta cat de cat decenta, fara jacmanire si speculatie, iar satisfacerea noastra de a fi aici nu e banul, ci felul cum si ce se abordeaza vizavi de omul simplu - cetateanul important al societatii.
Iata informatia mai precisa ce trebuia analizata pentru comparatie - taxe de autostrada si vignete in Uniunea Europeana, potrivit calatoresc.ro si viamichelin.com: Ungaria - Se plateste taxe doar pe autostrada, nu si pentru drumurile nationale. Pe bonul fiscal se trece obligatoriu numarul masinii si tara in care s-a inmaticulat masina, posesorul cat si valabilitatea.
Vigneta nu mai este un abtibild. Este control electronic (operator vizualizeaza nr masina si o verifica in baza de date). Pretul este de 7 euro /4 zile minim.
Italia -
Vinieta se plateste doar pe autostrazi, pe celelalte rute ocolitoare, drumuri nationale, nu e necesara platirea vinietelor. La intrarea pe autostrada de la bancomat, idem intrarea unei parcari cu autotaxa sau aeroporturi vei primi un tichet, iar la iesirea de pe autostrada se plateste in functie de distanta parcursa, adica 7 euro/100 km. Pentru cei care au card platesc cu cardul, la fel iau si ei tichet - TelePass ,dar acestia au un dispozitiv in masina idem gps, care se declanseaza automat si plata se face automat. De exemplu de la Trieste la Modena am platit 18 euro pentru 133 km. Taxa de autostrada se plateste in functie de cate axe are masina, de ex. 2 axe masina mica. Atentie FARA DETECTOR RADAR, este interzisa utilizarea lui, in caz contrar amenzile sunt foarte mari, iar daca nu se plateste amenda se poate ajunge la confiscarea masinii.
Austria -
Vineta se lipeste pe parbriz langa oglinda sau in coltul stang al parbrizului, daca nu risti amenda usturatoare. Se poate cumpara din orice benzinarie.
Vinieta costa 8 euro/10 zile .
Cehia -
In Cehia, vinieta costa 8 euro /1 saptamana si 12 euro/1 luna. Tichetul trebuie sa fie obligatoriu lipit pe parbriz, daca nu, risti o amenda usturatoare.
Slovenia -
Vinieta se lipeste obligatoriu pe parbriz, in caz contrar se aplica amenzi de 150 euro si se adauga si plata rovinietei. Aceasta se depisteaza printr-un dispozitiv special de catre politisti.
Pretul vinietei este 15 euro/saptamana si 30 euro/luna.
Franta -
In Franta fiecare drum are propria taxa, iar unele autostrazi au portiuni diferite de taxare. Vei plati pe portiuni, sumele incep de la 20 euro pana la 50 de euro. Estimativ costul taxei este de 5 Euro / 100 km. In general trecerea peste podurile si prin tunelele importante se achita taxe de la 5 pana la 30 Euro.
Atentie! Detectorul radar nu este permis si daca esti prins risti amenzi cam mari.
Bulgaria -
Pretul vinietei este de 5 euro pe saptamana si se poate achizitiona atat de la benzinarii, cat si de la tonetele care se gasesc pe marginea drumului imediat dupa ce treci granita. Nu toate benzinariile accepta euro la cumpararea vinietei, de aceea e bine sa ai leva la tine sau un card.
Belgia -
Nu exista autostrazi cu taxe in Belgia, doar la traversarea Tunelului Liefenhoeks, din Antwerp, exista o taxa de aproximativ 5 Euro.
Germania, Olanda, Danemarca, Irlanda, Finlanda , Suedia , Cipru, Estonia, Malta si Luxemburg sunt tari europeane ce nu au taxe de autostrada.
Grecia -
Exista doua autostrazi cu taxa in Grecia. Una dinspre Atena spre Thessaloniki si cealalta de la Atena spre Peloponnesus. Taxele sunt in jur de 2 Euro.
Portugalia -
Exista o autostrada cu taxa, "Auto-Estrada", ce face legatura intre Lisabona si Porto, in rest nu exista alte taxe de autostrada.
Spania -
Autostrazile expres ale Spaniei, "autopistas" sunt toate cu taxa si sunt identificate prin litera A. Taxele sunt aprox. 8 Euro / 100 km. La trecerea Tunelului del Cadi se plateste 10 Euro.
Slovacia -
In Slovacia se merge pe sistem de vigneta, iar taxa este de aproximativ 5 Euro / saptamana.
Polonia -
In Polonia se plateste doar pe autostrada A4 suma de 2 Euro, in rest nu au taxa de autostrada. Se mai achita o taxa la Podulul East Link si la trecerea prin Tunelul M50-Dublin.
Regatul Unit – Marea Britanie -
Pe autostrada M6 se achita o taxa intre 3 si 5 Euro, in functie de ora si ziua cand se intra. Autoturismele cu remorca sunt taxate suplimentar.
Pentru a intra in centrul Londrei se achita o taxa de 10 Euro / autoturism.
Romania -
Se plateste rovinieta pentru a se putea circula pe drumurile nationale. Pretul ei este de aproximativ 3 euro / 7 zile, 7 euro / 30 zile, 13 euro / 60 zile sau 28 euro / 12 luni.
cu plastilina de vesti in mana si cu putin izium dulce-acriu de emotii fidele vad lumea ca si tine in 4D (incl. timpul): dimineti, nopti, soare, ploaie, orase, sate, bogatie, saracie, lucru, odihna, zambete, lacrimi, aparate electronice, note de plata, cafea, pizza, computere, pagini web si terabyte-uri de stiri. in acest carusel bizar dar necesar modelez si eu povestile mele sa fiu alaturi de tine "complice" la Marea Migrare a Omenirii pe Net (MMON). Plastilina mea e calda, gata de Iziumince...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariu: