Evenimente cu emotii

Evenimente cu emotii
Pe dreapta si stanga gasesti de TOATE de la Multi si Diferiti, iar in mijloc IZIUMINCA mea modelata modest din PLASTILINA zilei cu experiente si experimente din tarile in care ma invart ca sa Te inspir si nu sa Te impresionez:

joi, 23 august 2012

Cine este omul influent din tara?

Cetateanul unei tari este omul cu necesitati elementare de a trai: mediu curat, loc de munca fara pile, salariul competitiv si la timp, securitatea muncii responsabilizata la nivel, asigurarea medicala asumata legal, securitatea sociala, liniste nocturna, drumuri bune, securitate si asigurare alimentara fara risc, diversitate culturala, mediu civilizat pentru cresterea copiilor, respect reciproc in fata obligatiilor cetatean-stat si invers, utilizarea drepturilor de cetatean in folosul prosperitatii personale si a comunitatii, etc. Suna bine, nu? Se traieste oare undeva tot atat de bine precum suna???

Se traieste! Si nu vorbesc de elita, si nu vorbesc de vedete, jurnalisti, specialisti calificati, si nu vorbesc de fii si fiice ai celor din sistem, si nu vorbesc de ocazionali lovindu-se de lux, si nu vorbesc de arhitecti ai strategiei cum sa devii bogat si sa traiesti fara neajunsuri. Vorbesc de lume simpla, vorbesc de da! da! cetateanul, omul care merge zilnic pe trotuarul strazii, sta la coada, ia transportul public, invata la o scoala ordinara, munceste cu dragoste orice ar fi zidar sau ministru, consuma paine si stiri, face jogging, merge cu bicicleta sau pur si simplu sta intins cu burta mare pe una din canapelele din odaie, cu un salariu/pensie/ajutor de somaj potrivit ce-i ajunge sa fie linistit si fericit, cu necesitati elementare de a trai satisfacute.

Acum imagineaza-ti ca la stiri, bunaoara, se dau doar stiri (cum sa le numesc eu mai bine) - umaniste, stiri de care taman are nevoie acest cetatean ordinar cu necesitatile lui elementare de a trai. Una cate una stirica e utila, te invata ceva, te avertizeaza in caz ca, te amuza, te informeaza in stil de raport din partea subalternilor acestui cetatean ordinar dar important si influent: politia, guvernul, parlamentul, presedentia, justitia. Pe langa acei fix 5 subalterni, mai sunt si alti consultanti, specialisti ca spitalurile, clinicile, banci de stat, etc care dau raportul in forma de fapte, cu cazuri concrete, si nu de cifre, aproape zilnic. Fiecare mica sectie, departamet are cate un purtator de cuvant chipes, frumos, destept ce tine in mana ca un drapel principiul transparentei, un indemn interior obligatoriu protejat de lege si nu de persoana ca re ii este sef. Iata de exemplu, vizitele la asa zis nivel inalt unde nu se abordeaza aspectul cetateanului simplu, ce are el de castigat din asta ca a venit Obama sau Putin nici nu se pomenesc, sau se pomenesc printre altele la sfarsit cu o coada de multe alte aspecte utile si observatii ingenioase, insa productive in asa fel ca sa raporteze cetateanului simplu, adica sefului, ce fructe au cules ei in urma vizitei. Totul este transparent si omenesc, fara ridicari in slavi, lauri si declarativisme. Deci, in capul tuturor, indiferent de pozitie, stare sociala, rol, bani, este permanent cetateanul din noi, cetateanul din mine, omul simplu al unui stat care formeaza acest stat. Vedeta e omul simplu si lui i se slujeste din toate punctele de vedere.

De aceea un presedinte aici, un cancelar aici, etc este un simplu om muncitor cu necesitati elementare de a trai si nu se simte important, ci procedeaza cu importanta in fata sefului sau - cetateanul simplu! Or, acesta la randul sau poate deveni intr-o zi in postura de subaltern slujindu-si concetatenii. Un om de stat stie ca mai ieri el insusi a fost seful (omul simplu cu mari cerinte) omului de stat si tot asa se invarte roata morii. Mai presus de toate, doar prin fapte graitoare, este apararea bunastarii acestui om influent si important - omul simplu, omul ordinar care trece zilnic pe trotuarul din fata casei. Un om de stat munceste din greu fara sa aiba nevoie de laude, mentinerea imaginei bune, castigarea de credite electorale pentru ca asta nu ajuta la nimic daca cetateanul simplu nu se simte bine pe strada lui. Zilnic un om de stat face, raporteaza, primeste feedback si tot asa pentru asigurarea fericirii omului simplu ce ramane la statutul de om simplu mereu, indiferent de ce a fost, este sau va fi. Omul simplu formeaza statul si fiecare din stat se mandreste ca este omul simplu. Imagineaza-ti ca fiecare isi stie bine rolul si actioneaza potrivit legii in interesul acestui om simplu, dar influent. Daca cumva se abate de la drum cineva (si bineinteles sunt cazuri) atunci nu-i problema, vad foarte bine ceilalti subalterni ai omului simplu (fie politia, guvern, parlament, presedentie sau justitie) si cazul se solutioneaza repede. Doar e pusa in pericol viata omului simplu. Iata de ce undeva nu doar suna bine, dar sa si traieste tot atat de bine precum suna.

Viata e frumoasa ca sa o traiesti, spune un proverb florentian. Asa zic si eu cand ma uit in jur. In jurul meu! In jurul unde lumea importanta si influenta o formeaza omul simplu.

PS: In imagine - una din gradinele publice din Wroclaw (fara vreo semnificatie locala). Utilizarea in exces a cuvintelor "omul simplu" nu este intamplatoare, dupa cum bine ti-ai dat seama.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu: