Evenimente cu emotii

Evenimente cu emotii
Pe dreapta si stanga gasesti de TOATE de la Multi si Diferiti, iar in mijloc IZIUMINCA mea modelata modest din PLASTILINA zilei cu experiente si experimente din tarile in care ma invart ca sa Te inspir si nu sa Te impresionez:

miercuri, 29 februarie 2012

Cetatenii UE, de nevoie, vor invata limba rusa, Moscova doreste sa promoveze rusa la nivel oficial

Se pare ca Rusia incearca sa se asigure pas cu pas, cu rabdare si perseverenta, de faptul ca in Uniunea Europeana sa se recunoasca in viitor limba rusa ca limba oficiala. Daca urmarim atent comportamentul diplomatilor rusi observam ca Rusia nu scapa nici o ocazie sa impinga limba lor in structurile europene si aceasta insistenta activitate devine tot mai frecventa in ultimul timp, in ciuda esecului recent din Letonia. In articolul publicat in Rossiiskaia gazeta Viceprim-ministru rus Dmitri Rogozin, fostul reprezentant permanent al Rusiei la NATO, a scris ca rusa trebuie sa fie recunoscuta ca limba nationala, regionala sau oficiala peste tot unde locuiesc o mare majoritate a rusilor. "Ne vom stradui sa se asigure limbii ruse in UE un statut oficial pentru ca in UE locuiesc mai multe milioane de vorbitori de limba rusa", a scris Rogozin. "Este necesar sa ajutam sa pastram, sa dezvoltam si sa extindem predarea limbii ruse in scoli si universitati, in special acolo unde limba rusa este in pericol", a declarat vicepremierul.

Apeluri de a promova rusa in structurile UE sunt in crestere la Moscova. Desigur, cauza, se pare, e situatia din statele baltice. Oficialii rusi dau vina pe nerespectarea drepturilor omului si discriminarea minoritatilor etnice. De remarcat ca mass-media din Rusia a fost ochi si urechi la referendumul din Letonia ce urma sa decida daca limba rusa devine sau nu limba oficiala a statului. Comentatorii au speculat ca daca rezultatul avea sa fie pozitiv atunci limba rusa la sigur devenea urmatoarea limba oficiala a UE. In articolul intitulat "Politica externa a Rusiei: este avantajos sa fii lider", Rogozin a declarat ca Moscova va continua sa monitorizeze respectarea drepturilor si intereselor vorbitorilor de limba rusa stabiliti cu traiul in UE. "Rusofobia nepedepsita si discriminarea, persecutarea culturii ruse si falisifcarea ideologica a istoriei Rusiei trebuie sa fie combatute", a mai scrsi Rogozin.

In mai multe tari din UE centrele rusesti de cultura sunt foarte active. Artistii rusi sunt promovati cu o mare pompozitate si de obicei afisele de publicitate sunt in limba rusa. Nu lipsesc nici bucatele rusesti scrise in chirilica in unele restaurante, mai ales acolo unde intr-adevar numarul rusilor este semnificativ si nu vorbesc doar despre restaurantele ce au ca specialitate felurile de mancare din Rusia. In anunturile de job tot mai frecvent apare cerinta de a cunoaste limba rusa. Se pare ca politica rusilor in privinta grijii mari pentru rusii din strainatate este una unita, bine definita si insistenta. Pe de alta parte, scopul este altul - impunerea ca lider pe toate planurile, chiar si in viata de zi cu zi. Rusia are deja o mare experienta in aceasta privinta, experienta profesionala de o durata lunga si cu rezultate de succes. Bunaoara, Republica Moldova, cu toate aparentele, este un proiect de succes al Rusiei.

5 comentarii:

бывалый spunea...

toate conflictele in fosta urss au aparut in preajma bazelor rusesti. Bazele au aparut pentru a apara vorbitorii de limba rusa. Osetia a fost recunoscuta atunci cind sa inteles ca mai mult teren in Georgia nu pot obtine.Transnistria nu e recunoscuta doar din cauza ca cu ajutorul ei poti acapara toata Moldova. limba rusa e promovata doar pentru ca sa ai pe cine apara, si respectiv ocupa.

Anonim spunea...

Mda... trist, dar adevarat.

Un Amateur Professionnel spunea...

бывалый, de-ar intelege mai multi asta... sunt convinsa ca multi de la noi isi dau seama, dar actioneaza si fac fapte de-a curu-n sus pentru ca asta le convine pe moment, e comfortabil, e mai usor podachivati, e ispititor sa dai maina cu diavolul...

бывалый spunea...

Mă gîndesc.... Am să încerc să inventez o soluţie.... Vezi că şi eu îmi scriu blogul în rusă, ca să nu par analfabet. Am absolvit şcoală cu predare în rusă, Şi doar aşa mă pot exprima mai coerent. Dar trebuie să existe o soluţie simplă. TREBUIE.........

Un Amateur Professionnel spunea...

apropos, mi-a placut prima impresie, am zis ca voi mai reveni pe blogul tau - http://nerealtime.blogspot.com/

sunt de acord ca nu conteaza FORMA, ci CONTINUTUL!!!

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu: