Evenimente cu emotii

Evenimente cu emotii
Pe dreapta si stanga gasesti de TOATE de la Multi si Diferiti, iar in mijloc IZIUMINCA mea modelata modest din PLASTILINA zilei cu experiente si experimente din tarile in care ma invart ca sa Te inspir si nu sa Te impresionez:

marți, 22 martie 2011

Vizitele oficiale trec, pietrele tarii raman

De cate ori am meditat, am analizat si am insistat la un follow-up dupa o anumita vizita oficiala sau eveniment, mai ales din asta cum ziceau toti "istoric"? Mda, dar nu de foarte multe ori, ati zice, am fost vizitati de inaltii oaspeti din lume astfel ca sa ne punem pe ganduri. Poate. Dar poate nu. Tocmai din cazua ca asta se intampla asa de rar e si cazul sa ne punem serios pe ganduri.

Doar nu putem sa nu observam fosneala excesiva pe care o facem inaintea vizitei unei inalte oficialitati si fosneala pe care mai nu o facem deloc dupa implinirea evenimentului. De altfel, guvernele intelepte fosnesc mai mult dupa vizita pentru a urmari profund consecintele. La noi totul se uita, s-au mai degraba totul trece ca apa, fara sa se mai faca o analiza de lesson learnt sau sa se mentina relatia consecvent cu aduceri aminte si sincera curtoazie. Asa cum a trecut si vizita lui James Baker, Secretarul de Stat al SUA in 1992 si cea a lui Donald Rumsfeld, Secretar al Apararii al SUA in 2004, asa a trecut si asta din 2011. Totusi, sper ca cel putin despre trecerea lui Biden se va mai vorbi la noi, liderii, guvernantii vor mai vocifera, nu doar atunci cand peste ani va mai trece cineva important prin Republica Moldova, iar lumea isi va aminti dulce-amar de fosneala excesiva ce nu a meritat efortul.

Dragul Biden a trecut ca apa, iar pietrele locale au ramas. Unele mai cu multe saruri pe ele. Asa cum s-a mai constatat, au fost cheltuieli enorme, scuipat fiziologic in sufletul oamenilor de dragul "pakazuhai", dar in schimb chisinauienii au avut parte de curatenie generala pe unele portiuni ale orasului. Cata constiinta civica au avut marii demnitari ai statului. Cata unire si pregatiri masive. Si acum intrebarea fundamentala - de ce nu asa si cu alte ocazii? Ocazii ordinare, cotidiene, ce tin de cetatenii acestui stat, care sufera mereu si in republica si in afara republicii pentru simplu fapt ca detin pasaportul acestui stat. De ce nu astfel de sacrificii masive si pregatiri pentru evenimente legate de ordinea simpla de zi a guvernantului si a politicianului fata de cetateanul care l-a desemnat indirect in functie. Iata Obama, presedintele SUA, a fost la Praga in 2009, deci nu un secretar de stat sau vice-presedinte, ci chiar presedintele marii puteri si Praga a avut fata unui oras obisnuit asa cum este vazut zilnic de milioane de locuitori, fara make-up sau dare la dos a mizeriei. Orasul a fost vazut asa cum este zi de zi. Alt exemplu. Presedintele rus Dimitry Medvedev in 2010 la Paris a trecut desigur observabil strazile metropolei, insa tarabele cu inghetata si crêpe-uri au ramas locului pentru a deservi linistit turistii, cersetorii si-au continuat rutina ca in orice zi, locuitorii au mers intr-un ritm grabit si aproape indiferent in drumul lor, fara tam-ta-ra-ram ca uite draga doamne cine e la noi in vizita. clar ca mi-ati reprosa ca nu se compara. si atunci eu am raspunsul pregatit - se compara! oricine cine ar veni la noi, intai sa ne aratam stima si dragostea fata de noi insine si mai apoi ne va stima si ne va iubi si altul, in cazul RM ne va trata la egal si alt stat. Cu siguranta daca ne vom trata anume asa cum se trateaza pe ei cehii, francezii, lituanienii, pai avem sanse sa fim vazuti si ascultati si nu invers cum facem acum - vedem, privim si ascultam doar pe altii!

Acum la final vreau sa mai adaug o idee: ati stiu ca Biden si sotia sa, de fapt toata familia, promoveaza activ si public un mod de viata fara alcool? Biden s-a declarat de mai multe ori oficial abstinent, asa zis teetotaler, persoana care practica teetotalismul - curent ce promoveaza abstinenta totala fata de bauturile alcoolice. Sunt convinsa ca specialistii in protocol au tinut cont ca Filat sa nu-i ofere cumva inaltului oaspete un paharel delicos de vin moldovenesc, dar vizita publica la Cricova m-a lasat fara replica. Sa fie doar asta locul de mandrie al Republicii Moldova cu orice pret si indiferent de circumstante?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu: