Evenimente cu emotii

Evenimente cu emotii
Pe dreapta si stanga gasesti de TOATE de la Multi si Diferiti, iar in mijloc IZIUMINCA mea modelata modest din PLASTILINA zilei cu experiente si experimente din tarile in care ma invart ca sa Te inspir si nu sa Te impresionez:

marți, 30 octombrie 2012

Management in casa

Datorita unui email venit de la cumnata mea cu diverse solutii pentru a face viata gospodinei mai usoara, am incercat si eu variantele cu imagini de mai jos si ce sa spun? Intr-adevar sunt solutii. Daca viata e mai usoara sau nu depinde in mare masura nu de ce intreprind, dar de cum intreprind. Cum in sensul tehnic si cum in sensul modual. Am realizat totul dansand.

Am luat o bucata de nuca si am ros partile mobilei care s-au ros.
Mi-am fixat cu sarma sulurile de hartie de impachetat pe tavanul camarei, mi-a inviorat podul si nu mai ocupa loc prin alte parti.
Micile obiecte precum cerceii sau mai ales piesa din spate a cercelului ce cade mereu cand te grabesti sa-l fizexi, deci tot ce e mic cazut pe jos si negasit, recuperezi prin acoperirea gurii tevii aspiratorului cu un ciorap de nailon.
Pe usa baii e comod sa stea o banda magnetica pentru a tine obiectele din metal. Am vazut si banda magnetica prin bucatarii pentru a tine toate cutitele la indemana.
In baie am mult spatiu datorita organizarii in asa mod - totul sus instaland o tija sub chiuveta.
Cutiile de oua ma ajuta sa separ, sa aranjez si sa pastrez podoabele de Craciun un an de zile.

luni, 29 octombrie 2012

Mici detalii pentru gospodine mari

Iata cateva idei pretioase ce mi-au facut viata mai usoara. Iti va face placere si tie sa stii mici detalii ingenioase pentru problemele de fiecare zi pe care poate nici nu stii ca le ai. Cand am testat cele de mai jos, placut surprinsa de rezultat, m-am gandit cum de nu mi-am dat seama mai inainte sa fac asa ceva.


Mi-am organizat lenjeria de pat: am introdus fiecare set de cearceafuri in propria fata de perna. E comod si face oarecum o economie de spatiu.
O casca de dus din plastic transparent ce se gaseste la toate hotelurile poate servi drept impachetare pentru pantofi, ciupici, slapi cand ii transportam undeva in bagajul nostru.
Am re-folosit cutia pentru servetele umede punand inauntru niste saci sau pungi de plastic.
Cata bataie de cap am cu cearcafurile ne-standard, cele cu elastic, ce sunt foarte comode pentru saltea, insa incomode a le aranja pe rafturi. Iata in imagini o metoda de impachetatre a cearceafurilor cu elastic dandu-le o forma perfecta.
Daca ai un scolar, o scolarita in casa, nu lasa sa se duca la scoala fara un mar, foarte bun pentru a mentine imunitatea si a trece ok peste iarna. Pune un elastic in jurul marului taiat din pachetelul de scoala al copilului si astfel marul nu se va mai oxida. Copilului ii va fi mult mai placut sa-l manance.

vineri, 26 octombrie 2012

Cu masina drept in casa

Acesta are drumul lui in viata si se vede ca-i plac cotiturile, mai putin viteza, iar departe chit ca nu vrea sa se duca.

Crezi ca omul asta e casatorit?, se intreaba o persoana de pe youtube :)

joi, 25 octombrie 2012

Deseneaza cu lumina in mana

Lupta dintre lumina si intuneric este o preocupare ontologica a omenirii inca de pe vremea anticilor. Artistii au incercat in fel si chip sa exprime cu intelesuri si taine, separand sau combinand, sursa luminii si cea a intunericului. O data cu descoperirea luminii artificiale arta s-a dezvoltat si ea, experimentand noi tehnici ale modernismului. Temele existentialismului au ramas aceleasi, insa tehnologia de exprimare a lor a avansat secol de secol, ajutand astazi artistii sa ia in mana lumina reala si s-o modeleze pe placul sau ca material si subiect, ca unealta si putere.

Iti prezint mai jos un exemplu de arta contemporana, unde pictorul tine in maini in loc de pensula, un bec electric, daruind semantic putin cate putin lumina. Aici lumina are sens doar fiind in armonie cu intunericul. Aici lumina ne priveste ca dintr-o rama a sufletului ce inghite si varsa, inghite si varsa sensuri. Aici lumina are sens cand merge spre lumina.



In premeira in Europa a fost cehul Alex Dowis pe 21 octombrie 2012, venind in fata unui public doritor de miracole intr-un show televizat si iata, acesta, adica miracolul, dupa parerea multor comentarii de pe site, s-a intamplat. Mai jos e sursa ce a pus copyright pe imagini, fiind distribuitor unic deocamdata ale celor intamplate luminos in Cehia http://www.iprima.cz/csmatalent/novinky/alex-dowis-umi-malovat-svetlem

In videoclip este light art de Jinpei Washiro.

marți, 23 octombrie 2012

Toamna bantuie afara si inauntru

Inchid geamurile odaii. Ma imbrac mai bine. Am trecut la ceai. O piscatura in gat imi da de stire ca nu m-am pazit bine la trecere pietonala spre partea cealalta unde ma asteapta inca niste ani. Frunzele toamnei acestea nu mai gem. Au hotarat sa ierte trecatorii.

sâmbătă, 20 octombrie 2012

Nevoia de un om de care nu ai nevoie

Reclama de mai jos as plasa-o mai mult in categoria reclamelor sociale ce ar promova respect fata de orice om, respect fata de cel in varsta si respect fata de tine insuti ca sa cauti pe internet informatie utila fara sa pierzi timpul.

Chiar daca omul de langa mine n-ar fi o istorie scrisa, imi dau seama tot mai mult ca fiecare om de langa mine este o mare istorie nescrisa.

Cat e de greu sa ne respectam unul pe altul asa cum suntem, fara sa ajungem la nevoia sa aflam de la altii ca este cineva o valoare. Sa respectam orice om, fara sa ne supuna spre respect banul din portmoneul omului. Sa avem mai mult nevoie de acei de care, de fapt, nu am avea nevoie. E greu?

vineri, 19 octombrie 2012

O planta minune infloreste non-stop mai mult de un an de zile

Acesta este ghiveciul cu floarea minune pe care am primit-o cadou fix un an si doua zile in urma. Un an de zile iata ma uit si ma minunez de aceasta floare generoasa - cum era plina de flori asa este si acum fiind bijuteria indragita a camerei mele. O urmaream atent si o udam zilnic cate putin. Eram curioasa un an in urma cat vor tine florile. Prietena mea a primit in dar aceeas floare de ziua ei in ianuarie si in 3 luni florile au cazut si deja de un an jumatate are doar frunze. Glumea cu mine ca ochii mei se vor bucura de rozul petalelor chiar mai putin de 3 luni. Glumeam cu ea ca peste un an ii culeg eu din acest vazon un buchet mare de flori. Asadar, iata ca exista si asa minune. Aceasta floare se numeste cyclamen. Zi de zi flori noi. Iar intensitatea emotiei de miracol din jurul meu a crescut nu doar atunci cand am citit in cartile de specialitate ca aceasta floare da deobicei flori in iarna si tine doar pana in primavara daca ai grija bine de ea, apoi intra multe luni in repaus si are nevoie de o ingrijire diferita, nu pentru faptul ca frunzele ei sunt in forma de inima de un verde viu care parca respira, nu pentru faptul ca florile jucaus sar in sus in fiecare dimineata, ci pentru faptul ca nu credeam ca un an de zile e posibil, fara o ingrijire aparte, sa ai o prietena atat de fidela si generoasa alaturi. Neobosita infloreste, non-stop. Chiar daca vara am lasat-o 10 zile singura fara sa fie udata. Neobosita inca mai infloreste.

Se spune ca floarea simte omul. Se spune ca omul simte floarea. Recunosc ca a mai fost un caz de felul asta. Un picusor altfel - tot asa viu a stat un trandafir in vaza cu apa, fara sa se ofileasca cam 6 luni de zile spre minunea tuturor, si mai ales spre minunea viitorului meu sot. Sa fie oare important si cel ce daruieste? Cred ca da!

Totusi, daca vrei sa experimentezi avand non-stop o bijuterie stralucitoare in pieptul camerei tale (te anunt cand sau daca decide floarea sa inceteze sa mai infloreasca dupa un an de zile), te incurajez sa dai preferinta acestei flori la o eventuala cumparatura de plante de casa. Nu am citit nicaieri cum s-o ingrijesc. Totul a fost inuitiv. Secretul meu este ca in fiecare dimineata incerc s-o ud cu masura si sa-i smulg florile uscate imediat cum apar. La multi ani, floricica-floricea! Mergem mai departe in viata. Intram in cel de-al doilea an cu flori.

joi, 18 octombrie 2012

Intr-o zi se poate eradica saracia din suflet

Pe 17 Octombrie este marcata de catre ONU ziua mondiala pentru eradicarea saraciei. Acest lucru se face timp de 20 de ani. Anul acesta, deci, a fost un fel de aniversare. Din 1993 organizatia se straduie sa sensibilizeze opinia publica din intreaga lume precum ca exista in lume saraci si saracie. Odata, in 1987, pe 17 octombrie, oamenii au fost atat de uniti, atat de empatici si atat de sustinatori, asta fara internetul de azi si interactiune online, incat la Paris s-au adunat o suta de mii de persoane pentru a comemora victimele saraciei, violentei si a foamei din intreaga lume. Le-a reusit sa arate intregii lumi ca le pasa si astfel a aparut ziua aceasta de toamna celebrata inca din 1987, insa la indemnul ONU din 1993, sa ne straduim colectiv si individual sa eradicam saracia din jur. Putini, de fapt, stiu despre asta, multi totusi s-au adunat odata pentru o cauza atat de nobila. Putini sunt acei care ajuta saracii in anonimat, multi totusi, traind bine, s-au holbat mai tare si au vazut ca-n lume se traieste si rau. Multi sunt acei care-si fac PR cu aceasta cauza, putini ajung la concluzia ca astazi fiind bogat poti ajunge printr-o cotitura a sortii foarte si foarte sarac.

Ziua de 17 octombrie este o zi deosebita pentru mine si pentru faptul ca in aceasta zi reflectez mai mult despre drumul meu parcurs in viata si despre sensul destinatiei mele intr-un final. In aceasta zi obisnuiesc sa-mi fac un bilant si sa-mi redefinesc convingerile. Ma starui sa inteleg prin ce intineresc spiritual imbatranind fizic. Inteleg mai mult ca viata este mai putina. Imi aplec urechile la nevoile celor din jur, le ignorez pe-ale mele si intr-o zi visez sa pot ajuta la maximum toti saracii din aceasta lume.

Saracia... Ingrijorarea cea mare ar fi astazi atat saracia fizica, cat si cea spirituala. ONU nu are deocamdata o zi comemorativa pentru eradicarea saraciei spirituale. Ne micsoram spiritual tot asa cum ne micsoram imbatranind. Contemplam individual pe masura reflectiei colective. Asta si ne face goi traind o poveste de succes din frisca. Am invatat ca laurii ii culegem daca stim sa ne punem bine pe langa oameni ce au cules deja lauri, daca stim sa ne promovam, ucigand modestia, daca stim sa credem in puterile noastre chiar daca puteri nu exista ci doar credinta, daca stim sa batem toaca zilnic si la ore cand trece mai multa lume pe drum. Astazi - un drum mai mult virtual. M-am gandit, totusi, ca omenirea rezista si se tine pe sfinti. Sfintii sunt acei de care nimeni nu stie nimic, nici chiar biserica. Ei au existat mereu si exista si in zilele noastre. Ei traiesc eradicand clipa de clipa saracia cea fizica si saracia cea spirituala. O suta de mii de sfinti traiesc in fiecare dintre noi. Insa Eu-l multora e mai puternic decat suta de sfinti. Eu-l multora intra in istorie. Suta de sfinti se face strop de ploie in fiecare epoca a vremii. De ziua mea mi-am eradicat putin saracia din suflet.

marți, 16 octombrie 2012

Doua mii de candidati pentru un singur loc de munca

Cred ca nu trebuie sa scriu lacrimos aici ca Europa trece printr-o criza mare in care somajul atinge o rata record. Despre asta scriu ziarele financiare si alte surse tematice, chiar daca subiectul este unul social. Somajul, de fapt, pune sub risc intregul proces financiar dintr-o tara: daca omul nu lucreaza, atunci nu are bani sa cumpere, daca omul nu cumpara, altul nu poate vinde, daca acel altul nu vinde, nu poate lua credite, daca nu ia credite, bancile falimenteaza, etc. Actualitatea privind somajul variaza de la tara la tara. Per ansamblu tot mai multi oameni in ultimul timp intre 15 si 74 ani cauta activ un loc de munca in decursul ultimelor patru saptamani pentru ca au nevoie de bani si sunt disponibili sa inceapa urgent orice fel de activitate. Acest tip de oameni apar tot mai des si mai multi in jurul meu: vecini, cunoscuti, apropiati, colegi, straini. Acest tip de oameni se gasesc atat in Belgia, Cehia, cat si in Romania, nu doar in Spania si Grecia unde zilnic pe la stiri se dau secvente de la demonstratiile tinerilor intrati in somaj.

Saptamana trecuta a fost disponibilizat inca un val de profesionisti din sectorul invatamantului din Polonia si Cehia. Asta dupa mai multe valuri in care statul a intrat de mai multi ani in marea misiune a marilor salvari de costuri. Pe langa cifre, statistici, eu stiu oameni care plang ca nu muncesc sau plang pentru ca muncesc pentru un salariu modic. Hai sa vedem si in Romania. Iata un caz simplu din viata. Pentru un job de junior pe o pozitie de marketing la o firma vestita au apelat timp de 30 de zile aproape 2000 de candidati, potrivit Bestjob. Doar acest mic fapt, observat pe o retea de socializare, demonstreaza disperarea si agonia tinerilor. Practic, este foarte ireal ca CV-ul tau alaturi de altele o mie noua sute nouazeci si noua sa fie analizat pana la urma de un departament de resurse umane si sa fie ales pentru o eventuala runda a doua. Nu cred ca fizic e posibil sa te uiti peste 2000 documente a cate minimum 2 pagini si sa-ti faci o impresie obiectiva despre profesionistul din spatele Cv-ului, oricat de harnic si motivat financair n-ar fi departamentul HR. Or, fara sa-i fac publicitate, e vorba de Pepsi. Cu toate acestea, lumea trimite CV-uri si spera. Lumea spera sa fie acel unicul, number one, din finalul procesului care sa intri in sistemul ordonat si popular si sa iasa din dezordinea personala si depresiva.

Doua mii de candidati pentru un singur loc de munca este un concurs mai ceva ca pe vremuri pentru o bursa la universitatea de stat. Competitia aduce doar oameni geniali pe scena, deci competitia este foaaaaarte buna. Din pacate, cu totii stim ca nu intotdeauna competitia a fost/este cu adevarat competitie si tot mai multi profesionisti raman dupa bord, in apele reci ale oceanului.

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Sunt o vaca!

Ai ascultat vreodata o piesa in care eroina principala si cantareata aduna cuvintele atat de jucaus si atat de viata incat sa recunoasca ca este... o vaca. Nu? Iti ofer acest deliciu, cu tot cu clip mai jos. "Krava" inseamna vaca in limba ceha. In cateva cuvinte traduse cu incercarea de a le pune in rima pastrand sensul, piesa spune cam asa:

"La sfantul Valentin
Stau si beau cu sor-ta un litru de vin.
Stiu ca ziua asta-i o bula de sapun comerciala,
Dar cum pot eu sa fug de vitrine si fala,
Am cazut si eu in grupul tinta
Astept "valentinul" meu sa ma faca sfanta.
Esti insarcinata?
NU...
Draga mea, mai sunt si alte sarbatori
Frate-meu e debil, dar poate-ti va aduce flori.
Mai, cum asa? brambura el umbla
si rana mea se face dubla.
Doamne, sunt o vaca, vaaaaaaaaaaaaaaaaaaa-ca".
"Chiar serios trebuie sa traiesti emotii pentru asta?", e intrebarea de final.

Nu e sfantul Valentin, dar starea de suflet se potriveste cu multe altele prin care trece o femeie. Ajung zambind la concluzia - trebuie oare sa iau in cap totul?
...Intre timp poate iti aduci aminte de vreo piesa cantata de vreun barbat - Sunt un bou!

luni, 8 octombrie 2012

Cele mai bine si cele mai rau platite profesii

In ce domenii ai un salariu decent si vice-versa in ce domenii numeri fiecare banut? Tendintele de piata sunt neschimbate si merg in pas cu dezvoltarea tehnico-stiintifica, potrivit unor surse ce se ocupa cu cercetari de piata si analize financiare in Europa. Primii in clasamant sunt in continuare expertii si analistii in informatica si business. Dar sa vedem listele in detaliu, fara clasa de mijloc, cum ar fi pedagogii, cercetatorii si artistii.

10 cele mai bine platite job-uri:
Ingineri in comunicatii electronice, inclusiv in comunicatiile radio
Specialisti in retele (cu exceptia administratorilor)
Specialisti in drept
Analistii Sisteme
Medici specializati
Designeri
Specialisti in matematica, statistica
Specialisti in domeniul de testare software
Programatori
Ingineri in metalurgie, minerit


In antiteza am selectat 10 cele mai prost platite job-uri (ordinea este de la cel mai mic salariul la cel mai mare, potrivit Trexima):
Chelnerii
Bucatarii asistenti si ajutor in bucatarie
Angajatii din industria fast-food
Deridicatoarele din birouri, hotele
Croitoresele
Personalul de la agentiile de securitate
Muncitori necalificati in servicii
Brutarii/cofetarii
Angajati ai patiseriilor
Vanzatorii

Am listat doar ocupatiile fara salarii pentru ca acestea variaza de la tara la tara, insa in mediu situatia ramane aceeas. Diferenta dintre salariile celor din prima categorie este izbitor de mare fata de acei din ultima categorie. Capitalismul ne asediaza. In unele tari UE salariul dintre un inginer - developer si ajutor de bucatar difera, bunaoara, cu 2000 de euro. Expertii spun ca se asteapta o criza si mai mare in lume.

joi, 4 octombrie 2012

O tentativa de omor, pardon de intimidare...

Insul care a tras cu un pistol din plastic in presedintele ceh risca pana la 2 ani inchisoare. Presedintele pazei a dat demisia. In Cehia a inceput campania electorala pentru Parlament. Marketingul politic e in toi. Politicienii vin cu sugestii clare ce ar vrea sa schimbe in viata omului simplu, sugestii colectate din popor, ca de exemplu sa nu fie obligatorie taxa pentru posesorii de caini sau permiterea dublei cetatenii, etc, etc, etc.

Vaclav Klaus isi va incheia mandatul de preseditne in conditii nu prea populare. In 2013 va fi ales un alt presedinte. Acum se duce inca o lupta: sa ramana presedintele ales de Parlament sau sa fie ales de popor, in acelas timp republica va ramane in continuare parlamentara. Indiferent cum va fi, toti candidatii la presedentie sunt promovati de pe acum. Ies in public, discuta cu multimea, etc. Adica eu alegand partidul anul acesta, voi sti deja cine va fi candidatul la presedentie din partea acestui partid la anul. Totul este cat se poate de lamurit, logic si transparent.

Dar inapoi la Santa Klaus, pardon, Vaclav Klaus. Sceptic fata de integrarea europeana, omul duce o politica balansata si realistica. Nu alimenteaza publicul cu promisiuni. Este direct, in pofida scaderii popularitatii. Vine cu dari de seama in fata omului simplu, are mesaje concrete despre ce a facut si ce face si nu se linguseste la marile puteri. Cehia este in criza ca si toata Europa. Cu toate acestea, scepticismul lui nu afecteaza implementarea strategiilor de integrare in toate domeniile UE. Pe undeva sunt masuri drastice fata de localnici, pe undeva se pune ferm piciorul in pragul Brusselului pentru a mentine si sustine interesul ceh, nevoia oamenilor simpli. Ce sa mai vorbim! Cred ca daca Klaus ar fi fost populist si demagog ca multi dintre politicienii romani si moldoveni, pistolul indreptat spre el nu ar fi fost doar din plastic. Doamne pazaste!