Evenimente cu emotii

Evenimente cu emotii
Pe dreapta si stanga gasesti de TOATE de la Multi si Diferiti, iar in mijloc IZIUMINCA mea modelata modest din PLASTILINA zilei cu experiente si experimente din tarile in care ma invart ca sa Te inspir si nu sa Te impresionez:

vineri, 31 august 2012

O lingura de frustrare si doua polonice de conditii pentru sarbatoarea "limba noastra"

Rog oficialii moldoveni sa anuleze sarbatorirea oficiala a unei zile precum este cea de 31 august in Republica Moldova daca in urmatorul an aceasta sarbatoare a limbii noastre n-o sa se numeasca Sarbatorea Limbii Romane si daca aceasta sarbatoare nu se va celebra oficial in ambele tari unde se vorbeste romana: Romania (Traian Basescu a declarat azi ca e de acord) si Republica Moldova (In baza acordului de cooperare intre aceste 2 state sa fie inclusa sarbatoarea comuna cu un program comun de celebrare). Iata doua conditii necesare pentru legitimizarea sarbatorii. Altfel nu vad nici un sens. Zic ca e mai bine sa ramanem cu limba in gura decat cu limba pe afara.

Romanii de pretutindeni, fie in America, Europa, Asia, vor sarbatori si ei alaturi de concetatenii din Romania si Republica Moldova. Consider ca acestia au mai mare nevoie de o astfel de sarbatoare pentru ca intr-adevar ii duc dorul. Din propria mea experienta - mi-e dor de limba romana si am nevoie s-o sarbatoresc, dar nu asa cum am sarbatorit-o multi ani in Chisinau. Judecand dupa acest aspect al dorului de limba pentru ca n-o vorbesc decat acasa in familie, fie e vorba de romani din Anglia, Polonia, Italia, Spania, Rusia, SUA, Japonia, se intelege ca in RM se sarbatoreste aceasta "limba noastra" pentru ca, de fapt, locuitorii republicii la fel ca si romanilor din strainatate le este dor de limba romana, ei ii duc dorul zilnic, ii simt lipsa 364 de zile pe an si atunci politic vorbind s-a decis sa se ofere populatiei macar o zi in an pentru a le inchide repede si sigur gura multor patrioti autentici (or, aceasta a fost confirmat si de catre Ion Borsevici, om politic ai anilor 90 despre care astazi mai nu gasesti nimic pe Internet, in carti, etc).

Pe facebook azi multi se felictau cu limba, peiorativ desigur, dar cu doza de 21 de ani de frustrare. Rabdare, ne zic oamenii inteligenti! Tare mi-as dori sa se initieze vreo miscare populara a romanilor din RM care sa inainteze propunerea de a anula aceasta sarbatoare totusi, o sarbatoare care ne injoseste totusi, daca nu indeplineste cele 2 conditii enumerate mai sus. Sa inghita politicienii demagogiile lor cu lingura mai departe, daca nu-i incurca limba, iar pe noi sa ne lase sa o savuram oficial 365 de zile pe an.

miercuri, 29 august 2012

Cum as putea sa evit un conflict?

E prea scurta viata sa intorc spatele tuturor celor care m-au jignit si e prea scurta viata sa NU intorc spatele tuturor celor care m-au jignit. Cum e mai bine atunci? Crestineste este iarta si uita. Puterea acestei iertari si uitari ramane una individuala. Tare insa as vrea ca altele dati de conflicte, certuri sa nu mai apara. Ce poveste draguta! Uneori sunt conflicte minore la care nu atragi atentie, dar si ele te dezaxeaza emotional. Alterori fara sa prognozezi macar, izbucneste un incediu de stari confuze si impas vibrant fara de care o noapte nu poate fi linistita. Acest conflict din urma sau te blocheaza, sau te dezlantuie total.

Ma gandesc ca un conflict este inevitabil. Oricat de pozitiv n-ai fi, sau oricat nu te vei stradui, daca cuiva i s-a pus pata pe tine, sa stii ca va iesi odata si odata la suprafata tenul acestei pete. Conflictul nu se asociaza cu adversarul. Or, lucrurile neplacute si oamenii nepotriviti se recomanda a fi evitati si slava Domnului ca avem aceasta alegre. Conflictul cel mai dureros e cel legat de omul la care tii, cu care interactionez de voie-de nevoie zilnic. Ce pot face?

Am observat ca daca stii de ce se poate isca un conflict, este mai usor sa-l eviti. Daca esti o persoana caruia iti plac confruntarile nu e rau, dar e bine sa stii totusi limitele. In ambele cazuri - eviti sau te confrunti - te ajuta mult sa stii ca sunt 3 faze interdependente care aduc la deraparea comunicarii civilizate dintre doi sau mai multi oameni: diferenta de valori ce vine din formarea culturii generale, dezaprobarea care apare in urma diferentei de valori si dezordinea emotionala ce apare in urma dezaprobarii sau respingerii unor idei sau fapte in baza acelei diferente de valori. Iata de ce stiind aceasta simpla paradigma ma ajuta sa fiu mai linistita cu mine insami fata de unele lucruri/oameni. Consider ca un inceput de evitare a conflictului e sa-mi bag bine in cap aceste faze si sa stiu sa comunic cu omul ramanand DOAR la prima faza, adica stiind ca suntem diferiti din toate punctele de vedere, chiar si daca, bunaoara, am mers la aceeas scoala sau am citit aceeas carte. Cand raman la prima faza atunci asta ma ajuta sa ma concentrez la 5 pasi foarte importanti pentru a evita un conflict: il/o ascult ce vrea sa spuna; ii comunic pozitiv dar hotarat "vreau"-urile mele; tolerez ce spune, chiar daca nu sunt de acord incerc sa-i imbrac papucii si sa inteleg de ce spune asta; ma focusez strict pe continut si relatie, fara sa apelez la vreo artilerie; si ultimul aspect - in gand imi spun doar lucruri pozitive gen "las'ca se rezolva", "ne intelegem noi ca ambii/ambele suntem inteligenti/inteligente", etc. Aplica si tu aceasta modesta metoda si scrie-mi feedback, poate tu stii/ajungi si alte faze ajutatoare sau distrugatoare pe care am incerca sa le dezbatem impreuna. Oricat de bine nu am cunoaste teoretic multe lucruri, reality show-ul zilnic e plin de surprize si ca un ultim pas, daca totusi simt ca cearta-i gata rumenita, este sa aman discutia pentru alta data, poate chiar intorcand brusc spatele, dar cu un gest respectuos.

luni, 27 august 2012

Cum gasesc de lucru in etapa a doua a carierii - dupa un 35 de ani?

Esti in cautare de servici, dar piata muncii este pasiva sau locul pe care ti-l doresti este deja ocupat pentru ca profilul tau nu este intocmai potrivit cerintelor? Esti inca tanar sa te pensionezi sau esti prea calificat sau experimentat pentru un nivel de incepator? Esti satul de lucru pe care-l faci acum si esti gata sa-l lasi dar nu ai unde pleca? Atunci este cazul sa incepi sa te gandesti la o a doua etapa a carierii tale. Solutia e simpla: sa incepi sa activezi, fara frica, intr-un nou domeniu ce ti-ar schimba total modul de viata. Te asigur ca ai sa ajungi sa simti ca e mult mai interesant. Sa n-ti fie frica de schimbari. Chiar daca varsta deja cere o stabilitate, sa stii ca nu si in cazul domeniilor de activitate. Orice varsta iti permite sa inveti, sa-ti gasesti activitatea preferata si sa excelezi in asta, mai ales in conditiile economiei de piata de azi, cand totul in jur fluctueaza si zilnic se produc schimbari. Pe de o parte ai spune, nu, nu, nu risc, eu pe cealalata parte iti spun - nu e vorba de risc, e vorba de tu si viata ta trecatoare pe care e bine sa ti-o folosesti pentru a face lucruri ce iti plac si care pot aduce bani. Sa stii ca odata cu schimbarile incerte ale economiei de piata, pot veni si mari oportunitati, mai multe chiar decat iti poti tu imagina.

Iata cateva idei pentru a obtine ceva curaj de a schimba ocupatia curenta care te-a plictisit sau iti da probleme de sanatate, sau iti ia mult timp si nu te remunereaza potrivit, etc. Cum sa cautati, unde sa cautati si ce sa cautati sunt doar cateva intrebari la care voi raspunde, restul de ce si in particular ce anume va ramane tema individuala pe acasa a fiecaruia. Inainte de a face un pas serios spre schimabre, ia o foaie de caiet si scrie in ea o lista cu ce fel de ocupatii ti-ar placea sa te vezi in viitor, ce meserii te inspira, ce visuri ai avut in copilarie si le vrei realizate acum, dar nu ai reusit sa faci mai nimic in privinta asta datorita tendintei societatii de atunci si nu a viziunilor tale. Aceasta lista trebuie sa fie una deschisa. Aceasta lista se va intocmi pe parcurs a cateva zile, luni. Adauga idei pe parcurs. Poti scoate din idei intre timp daca, recitind mai tarziu lista, vezi ca ai scris acea idee doar pentru ca vecina ta se ocupa de asta. Deci, inca o data: fii sincer, nu te grabi, fa o expertiza serioasa in cap a ceea ce vrei cu adevarat, si nu doar a ceea ce poti. Fii totodata realist, dar visator. Printre activitati pot fi enumerate si hobby-urile din trecut, ideile de afaceri trasnite odata prin cap, ocupatii de specialitate sau vise din copilarie. Aceasta lista poate include orice vis pe care l-ai avut vreodata. Trebuie sa fii foarte sincer cu tine. Urmatorul pas, dupa ce s-a copt lista, este s-o restrangi la ce te intereseaza pe moment cel mai tare, ceea ce poti realiza concret in aceasta privinta si ce doresti sa inveti mai mult despre aceasta idee/ocupatie/vis. Acum despre implementare - un mod sigur de a incepe ceva este sa incerci dupa o definire clara sa iesi cu aceasta idee in strada, insa nu asa simplu cum te-ai fi dus la magazin, ci cu initiativa de a face ceva in domeniul ales: incerca voluntariat, inscriete la un curs de instruire, participa la un eveniment autentic, ia parte la un targ din domeniu, intalnestete cu oamenii care activeaza deja in acest domeniu, discuta pe forumuri, lectureaza reviste de specialitate daca sunt, etc. Trecerea cu succes la cea de-a doua meseria in cariera dta depinde de asiduitatea cu care vei cerceta domeniul, progresul din domeniu si oamenii acestuia, precum si de pregatirea de care dai dovada cu scopul de a demonstra ca esti sigur de potrivirea ta domeniului dorit. Foloseste la maximum avantajele pe care le ai si le-ai obinut pe parcursul anilor de experienta anterioara. Poate deja nu mai ai asa de multe responsabilitati de familie pe care le-ai avut cand ai creat la inceput o familie de exemplu. Un copil mai in varsta acum te poate ajuta, caci e mai la curent cu noile gadget-uri sau informatii. Piata se schimba si odata cu aceste schimbari se schimba si meseriile, chiar si pozitiile. Urmareste in presa ce noi pozitii sunt create pe piata, de exemplu, sau pentru care meserie cererea este in crestere, ce firme noi/proiecte noi apar si care sunt tendintele, temele de preocupare ale invetitorilor/donatorilor. Multi angajatori au declarat ca in cadrul organizatiei lor au aparut in ultimul timp foarte multe domenii despre care acum doi, cinci, zece ani nici nu se auzeau, nu existau, de exemplu: stocarea si gestinoarea datelor, securitatea informationala, mass-media sociala, promovarea diversitatii in interiorul organizatiei, bio dezvoltare, relatii globale, relatiile teritorial-europene, gestionarea informatiei online, colectare de feedback, emularea procesului informational, printarea holografica pe ciramica, amenajarea florala a panzei, fitness zen, traducere din chineza, terapie ocupationala, homeopatie, analiza psihologiei comportamentale, scrierea tehnica, coordonare web, instruire-formatare, producator reality show etc, etc, etc. De aceea, este foarte important sa fim la curent cu aceste noi tendinte din perspectiva adaptarii individuale la aceste schimbari si castigarea unei meserii pe baza acestor noi schimbari survenite si a viselor noastre din trecut. Angajatorii, atentie, deschid noi locuri de munca si dau bani buni pentru ocupatiile ce aduc profit sau dezvolta invovarea. Poate ocupatia ta de vis se incadreaza perfect in domeniile acum noi create? Poate tangential te potrivesti cu ceea ce se cere acum pe piata si atunci poti liber incepe o noua experienta inainte de a te lansa independent in cariera ta, de exemplu, cu o afacere proprie...

Nu e usor, stiu. Dar nu e nici greu. Mai greu e cand te chinui si nu actionezi. Trecerea la o alta cariera in timpul incertitudinii econimice este de fapt o practica foarte comuna decat pare a fi. Un cercetator contemporan spunea ca in aceste timpuri grele multi oameni isi pierd locurile de munca din cauza regresului economic, iar locurile de munca sau ocupatiile pe care le gasesc in aceste timpuri grele tind sa fie accesibile deoarece sunt sigure. Succes si scrie daca iti reuseste!

joi, 23 august 2012

Cine este omul influent din tara?

Cetateanul unei tari este omul cu necesitati elementare de a trai: mediu curat, loc de munca fara pile, salariul competitiv si la timp, securitatea muncii responsabilizata la nivel, asigurarea medicala asumata legal, securitatea sociala, liniste nocturna, drumuri bune, securitate si asigurare alimentara fara risc, diversitate culturala, mediu civilizat pentru cresterea copiilor, respect reciproc in fata obligatiilor cetatean-stat si invers, utilizarea drepturilor de cetatean in folosul prosperitatii personale si a comunitatii, etc. Suna bine, nu? Se traieste oare undeva tot atat de bine precum suna???

Se traieste! Si nu vorbesc de elita, si nu vorbesc de vedete, jurnalisti, specialisti calificati, si nu vorbesc de fii si fiice ai celor din sistem, si nu vorbesc de ocazionali lovindu-se de lux, si nu vorbesc de arhitecti ai strategiei cum sa devii bogat si sa traiesti fara neajunsuri. Vorbesc de lume simpla, vorbesc de da! da! cetateanul, omul care merge zilnic pe trotuarul strazii, sta la coada, ia transportul public, invata la o scoala ordinara, munceste cu dragoste orice ar fi zidar sau ministru, consuma paine si stiri, face jogging, merge cu bicicleta sau pur si simplu sta intins cu burta mare pe una din canapelele din odaie, cu un salariu/pensie/ajutor de somaj potrivit ce-i ajunge sa fie linistit si fericit, cu necesitati elementare de a trai satisfacute.

Acum imagineaza-ti ca la stiri, bunaoara, se dau doar stiri (cum sa le numesc eu mai bine) - umaniste, stiri de care taman are nevoie acest cetatean ordinar cu necesitatile lui elementare de a trai. Una cate una stirica e utila, te invata ceva, te avertizeaza in caz ca, te amuza, te informeaza in stil de raport din partea subalternilor acestui cetatean ordinar dar important si influent: politia, guvernul, parlamentul, presedentia, justitia. Pe langa acei fix 5 subalterni, mai sunt si alti consultanti, specialisti ca spitalurile, clinicile, banci de stat, etc care dau raportul in forma de fapte, cu cazuri concrete, si nu de cifre, aproape zilnic. Fiecare mica sectie, departamet are cate un purtator de cuvant chipes, frumos, destept ce tine in mana ca un drapel principiul transparentei, un indemn interior obligatoriu protejat de lege si nu de persoana ca re ii este sef. Iata de exemplu, vizitele la asa zis nivel inalt unde nu se abordeaza aspectul cetateanului simplu, ce are el de castigat din asta ca a venit Obama sau Putin nici nu se pomenesc, sau se pomenesc printre altele la sfarsit cu o coada de multe alte aspecte utile si observatii ingenioase, insa productive in asa fel ca sa raporteze cetateanului simplu, adica sefului, ce fructe au cules ei in urma vizitei. Totul este transparent si omenesc, fara ridicari in slavi, lauri si declarativisme. Deci, in capul tuturor, indiferent de pozitie, stare sociala, rol, bani, este permanent cetateanul din noi, cetateanul din mine, omul simplu al unui stat care formeaza acest stat. Vedeta e omul simplu si lui i se slujeste din toate punctele de vedere.

De aceea un presedinte aici, un cancelar aici, etc este un simplu om muncitor cu necesitati elementare de a trai si nu se simte important, ci procedeaza cu importanta in fata sefului sau - cetateanul simplu! Or, acesta la randul sau poate deveni intr-o zi in postura de subaltern slujindu-si concetatenii. Un om de stat stie ca mai ieri el insusi a fost seful (omul simplu cu mari cerinte) omului de stat si tot asa se invarte roata morii. Mai presus de toate, doar prin fapte graitoare, este apararea bunastarii acestui om influent si important - omul simplu, omul ordinar care trece zilnic pe trotuarul din fata casei. Un om de stat munceste din greu fara sa aiba nevoie de laude, mentinerea imaginei bune, castigarea de credite electorale pentru ca asta nu ajuta la nimic daca cetateanul simplu nu se simte bine pe strada lui. Zilnic un om de stat face, raporteaza, primeste feedback si tot asa pentru asigurarea fericirii omului simplu ce ramane la statutul de om simplu mereu, indiferent de ce a fost, este sau va fi. Omul simplu formeaza statul si fiecare din stat se mandreste ca este omul simplu. Imagineaza-ti ca fiecare isi stie bine rolul si actioneaza potrivit legii in interesul acestui om simplu, dar influent. Daca cumva se abate de la drum cineva (si bineinteles sunt cazuri) atunci nu-i problema, vad foarte bine ceilalti subalterni ai omului simplu (fie politia, guvern, parlament, presedentie sau justitie) si cazul se solutioneaza repede. Doar e pusa in pericol viata omului simplu. Iata de ce undeva nu doar suna bine, dar sa si traieste tot atat de bine precum suna.

Viata e frumoasa ca sa o traiesti, spune un proverb florentian. Asa zic si eu cand ma uit in jur. In jurul meu! In jurul unde lumea importanta si influenta o formeaza omul simplu.

PS: In imagine - una din gradinele publice din Wroclaw (fara vreo semnificatie locala). Utilizarea in exces a cuvintelor "omul simplu" nu este intamplatoare, dupa cum bine ti-ai dat seama.